duminică, 24 mai 2009

Cerere de acces la dosarul de urmărire. Primul pas. 1998

Dan Culcer
Ziarist
Președintele Asociației
Ziariștilor români Vest
Vice–președinte al
Comitetului de legătură
pentru solidaritatea
cu țările Europei de Est
www.colisee.org

5 square Saint-Just
78280 GUYANCOURT
Tél. 01 40 40 85 37 (bureau)
Tél. 01 3043 16 77(privé)
E-mail : dculcer@teaser.fr


În atenția
Dlui Ministru de Interne.Guyancourt, 19 iulie 1998

Stimate domnule Ministru,

Am citit într–o carte intitulată «Cartea albă a securității», capitolul «Istorii literare și artistice 1969–1989», p. 355–356, un mesaj în care este vorba despre mine, semnat de maiorul Măierean Vasile, datat 11 noiembrie 1986, adresat Securității județului Mureș.
Mesajul face referință la un dosar nr. 10 966, vol. 26, f. 223.
La acea dată eram redactor al revistei Vatra din Tg. Mureș, ziarist și scriitor.

Vă rog să binevoiți a–mi comunica în ce mod pot avea acces la conținutul paginilor care mă privesc din acest dosar sau din orice alt dosar care face referințe la viața mea personală sau la activitatea mea profesională, deținut în arhivele Ministerului de Interne, ale SRI sau ale fostei Securități, cum pot obține fotocopii și care este situația privind accesul liber la dosarul personal constituit de fosta Securitate.

Sunt pe cale să editez jurnalul meu de scriitor din acea perioadă și informațiile din aceste pagini de dosar pot completa util notele de subsol ale jurnalului.
În așteptarea răspunsului Dv., vă rog să primiți expresia deosebitei mele considerațiuni.

Dan Culcer


Întârzierea acestui demers se explică ușor. Deși nerăbdarea mea era mare. Dar nu aveam bani să călătoresc în România. Ca să aflu informațiile pe baza cărora am conceput această scrisoare trebuia să pot consulta Cartea albă a Securității, de negăsit în Franța, unde locuiam și atunci. Criticul literar Ștefan Borbely, de care mă legau relații de prietenie și încredere din perioada finală a vieții mele la Târgu Mureș (1980-1987) îmi comunicase prin poștă copiile paginilor în care se reproduceau documente din ceea ce aflam că se numea Dosarul Eterul (urmărirea cetățenilor români suspecți că ar avea contacte nedeclarate cu redactori ai postului de radio Europa Liberă). Ziarul România liberă publicase alte pagini din același dosar, care însă, deși eram suspect, mă indicau și ca fostă sursă, specializată în furnizarea de informații privind relațiile cu cetățeni și prieteni din HELGA (nume de cod pentru HUngaria).
Această poveste va fi evocată de mine ulterior. Merită să folosesc și notele mele personale din Jurnalul unui vulcanolog, în curs de transcriere, texte care vor completa ceea ce Securitatea a arhivat din viața mea, a colegilor și prietenilor, - nu toți colegii mi-au fost prieteni și nu toți prietenii mi-au fost colegi, a celor apropiați mie
.

Niciun comentariu:

România

Loading...